Biosidivapaa eliönestomaali on tämän kauden veneilijän ekoteko

Biosidivapaiden tuotteiden kysyntä, kuten Hempelin Silic One & Hempaspeed TF, on jatkanut rajua kasvua ja aiheuttaa varmasti paljon kysymyksiä ja pohdintoja. Hempelin Silic One on ollut markkinoilla jo 10 vuotta, tuotteen toimivuudesta on todistettua dataa ja käyttäjäkokemusta. Silic One on ollut vuosien ajan useiden Itämeren-murtovesialueen vesistöissä tehtyjen venemaalitestien testivoittaja, viimeisin testivoitto tuli vuoden 2023 Vene-lehden testissä. Hempaspeed TF oli venelehden testissä testi kakkonen, ero kilpailjoihin oli molemmilla maaleilla selkeä, lähimmäksi pääsi ns. kevytmyrkky joka sisältää kuitenkin jonkin verran sinkkiä.

Marnelan suositus on siirtyä biosidivapaisiin antifouling maaleihin mahdollisimman pian. On todennäköistä että EU sekä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) tulevat lähivuosina tiukentamaan antifouling maalien rajoituksia edelleen ja useat nykysin vielä sallitut maalit tulevat poistumaan markkinoilta. Täysin maaliton pohja tai heikosti toimiva eliönestomaali ei ole hyvä ratkaisu silloin jos veneillään laajemmilla alueilla ja eliöillä on mahdollisuus kiinnittyä veneen pohjaan ja levitä uusiin ympäristöihin. Merirokkoinen tai leväinen pohja kuluttaa myös huomattavasti enemmän polttoainetta, kuin puhdas pohja silloin pyritään samoihin matkanopeuksiin kuin puhtaalla pohjalla tai kyse on liukuvista mottoriveneistä.

Silic One on hämmästyttävä biosidivapaa tuote joka perustuu silikoniin ja hydrogeeliin. Ne antavat pinnalle vettä muistuttavat ominaisuudet, joten organismien on vaikea kiinnittyä runkoon ja ne irtoavat helposti, kun vene liikkuu. Silic One sopii erinomaisesti purjeveneille sekä hitaammille tai koko kesän vedessä oleville moottoriveneille.

Lue lisää: Silic One Fouling Release System, ohjeita, referenssejä, vastauksia ja inspiraatioita.
(https://www.hempelyacht.com/fi-fi/silic-one)

Lue lisää: Silic One esite 2024

Hempaspeed TF on kova ja biosidivapaa ohutkalvoinen pinnoite, se levittyy erittäin sileäksi. Se minimoi kasvuston ja kitkan, ja sen puhdistaminen on erittäin helppoa jopa korkeapainepesulla ilman liukenemisesta johtuvaa saastuttamisen riskiä. Hempaspeed TF sopii erinomaisesti järvillä käytettäviin huviveneisiin, purjeveneisiin, moottoriveneisiin ja traileriveneisiin, erityisesti alueille, joilla rajoitukset eivät salli biosidien käyttöä. Lisäksi Hempaspeed TF toimii erittäin hyvin nopeiden moottoriveneiden pohjamaalina tai veneissä joiden pohja voidaan pestä kerran tai pari kaudessa nostamalla ylös tai venenpohjapesurilla.

Lue lisää: Hempaspeed TF esite 2024

Lue lisää: Veneen pohjamaalin valinnalla voi olla merkitystä vieraslajien leviämisen kannalta, Suomen ympäristökeskus
(https://www.syke.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Veneen_pohjamaalin_valinnalla_voi_olla_m(59730))